Manuele Therapie

Klachten in de wervelkolom of in de gewrichten van de armen of benen, kortom het bewegingsapparaat, ontstaan wanneer gewrichten niet goed functioneren. Vaak is een korte of langere overbelasting de oorzaak van deze klachten. Ook kunnen de klachten vooraf gegaan zijn aan een trauma. Het gevolg hiervan is dat bewegen moeilijker gaat en pijnlijk wordt. Spieren kunnen gaan verkrampen en de pijn kan gaan uitstralen naar andere delen van het lichaam. De manueel therapeut kan de functiestoornissen van de gewrichten verminderen of verhelpen.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een driejarige opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van alle gewrichten in het lichaam.

Bij welke klachten?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
 • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
 • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
 • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
 • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
 • heupklachten;

 

Voor wie?

Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd.

 • Altijd snel terecht
 • Team van specialisten
 • Voor alle leeftijden
 • Vaak via de verzekering
 • Persoonlijk advies

De behandeling

Allereerst brengt de manueel therapeut uw klachten in kaart door een uitgebreid vraaggesprek. Daarna voert zij een lichamelijk onderzoek uit. De manueel therapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.

Vaak al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe de klacht verholpen kan worden. De behandeling zal bestaan uit mobilisatietechnieken en manipulaties aangevuld met oefeningen, adviezen en instructies. Daarnaast uit het vergroten van het inzicht van de klachten en begeleiding in het herstel.

Bij wie kunt terecht?

De manueel therapeuten van ViaFysio zijn Wendy Evers en Sandra Neijssel. Zij zijn te bereiken via wendy@viafysio.nl of via onderstaand telefoonnummer.

Bel voor meer informatie 0316 – 200050