Schroth Best Practice Scoliose Program

Houdingsverbetering:

Een houdingsprobleem kan ontstaan door combinaties van oorzaken. Gewoonte, aanleg en onvoldoende de belasting van het lichaam aankunnen (spierkracht en conditie te kort komen) kunnen naast ziektebeelden als de ziekte van Scheuermann, houdingsafwijkingen geven. Scoliose (S-vormige kronkel) en kyfose (bochel) van de wervelkolom, kunnen daarvan het gevolg zijn.

Wat is een scoliose?

Het is een vergroeiing van de rug met S- of een C-vormige kromming. Naast de zijdelingse vervorming, is er ook een draai in de rug. Vandaar dat het een driedimensionale afwijking is. Je kan de scoliose zelf zien als je voorover buigt met rechte benen. Je ziet dan de verdraaing van de rug bij de bochten. De ribbenkast is aan één kant van de wervels hoger dan de andere kant. Dit heet een gibbus.

Een rontgenfoto geeft de afwijking veel preciezer weer. De artsen berekenen dan de Cobbse hoek. Deze geeft aan hoe ernstig de vergroeiing is.

Wat is de oorzaak van de vergroeiing?

Meestal is het een vergroeiing waarvan we de oorzaak niet weten: een idiopatische scoliose. De afwijking ontstaat tijdens de groei. Soms zijn er ziektes die de scoliose kunnen veroorzaken:

  • Aangeboren wervelafwijkingen
  • Spierziektes
  • Ontkalking of slijtage van de wervels met vormveranderingen

Wat is het gevolg van de scoliose?

Behalve dat er een bocht te zien is, kan je je rug minder goed bewegen in alle richtingen. Als de vergroeiing ernstig is zou je ademhaling minder vrij kunnen zijn. Je kan vermoeid zijn en soms pijn hebben. De scoliose zelf doet meestal geen pijn, maar wel de weefsels er om heen.

Hoe ontwikkelt de scoliose zich?

Hij gaat nooit vanzelf over. Hij wordt erger als je gaat groeien. In de puberteit heb je vaak een groeispurt. Dan moet de scoliose nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Na de ontdekking van de scoliose is oefentherapie een bewezen hulp bij het tegenhouden of zelf verminderen van de scoliose. Een Brace wordt regelmatig gelijk met de oefentherapie behandeling voorgeschreven. In ernstige gevallen, wordt overgegaan tot een operatie.

Schroth behandeling: hoe ziet dat er uit?

Voor de Scoliose wordt met het Schroth Best Practice Program gewerkt. . Jaap de Leve heeft op 14 oktober 2015 na een intensieve cursus op de St. Maartenskliniek, dit B-certificaat van Dr. Weiss uitgereikt gekregen.
Hierbij worden houdingen en bewegingen aangeleerd, om tijdens activiteiten van het dagelijks leven (ADL) te doen. Daarnaast is er een intensief oefenprogramma dat eventueel samen met een Brace gedaan wordt. Je krijgt 3-Dimensionale oefeningen om je rug rechter te maken. Door een over-correctie verminder je de verdraaiing in je rug.

Verder leer je hoe je een gecorrigeerde houding tijdens het staan, zitten, lopen en sporten kan toepassen. Dit alles vraagt van jou dat je elke dag oefeningen doet.

Er kan tevens met Medische Fitness apparatuur gewerkt worden.
Medical Taping wordt eventueel gedaan om doormiddel van een elastische tape een langdurige lichte prikkel te geven, een andere houding aan te nemen. Door dit op de praktijk en thuis te doen gaat de houding verbeteren.
Er is een inloopspreekuur voor kinderen met vermoedelijke houdingsproblemen. U kunt hiervoor contact opnemen met ons. Dat met bij Jaap de leve of bij de collega van praktijk Cesar Zevenaar: Lilian Gardien.